5 Italiaanse afstudeertradities

laureato


Het zoete studentenleven. Een zorgeloos leven waar examens en thesissen je enige verantwoordelijkheden waren en waar cantussen, kotfeesten en studentencafé's afschuimen de belangrijkste hobby's waren. Wie heeft daar geen mooie herinneringen aan?... Helaas komt er aan alle mooie liedjes een eind. Herinner je de dag nog? De dag dat je als laatstejaarsstudent met knikkende knieën je thesis strak in het pak een laatste keer ging verdedigen? De dag dat je wist dat je resultaten in orde waren en je abrupt in de arbeidsmarkt werd gegooid? Ik herinner me het alsof het gisteren was. Wel, om concreter te zijn, herinner ik me het haarscherp alsof het een maand geleden was. Ik ben sinds april afgestudeerd en ik was in 1 vingerknip geen student meer, maar werkzoekende.

Werkzoekende of student-af, het is maar hoe je het verbloemt, natuurlijk. Ik heb alvast op mijn laatste dag als student-af uitbundig gevierd. Voor Ranitaly vroeg ik me dan af hoe de Italiaanse studenten hun afstuderen vieren. Benieuwd of de Italianen betere afstudeertradities hebben dan de Belgen? Oordeel vooral zelf! 😉


afstudeerhoed Italie
Afstudeerhoeden vs. afstudeerkransen

1. Afstudeerhoeden🎓 vs. afstudeerkransen🌿

Afstudeerhoedjes in de lucht gooien bij het ontvangen van je diploma? Alleszins niet in Italië. Daar wordt je echt op een Caesariaanse manier bekroond tot 'laureato'. Op de dag van het afstuderen, houd je een laurierbladeren krans de hele dag op je hoofd. Fun fact: de lintjes in de laurieren kroon, hebben dezelfde kleur als de kleur van je faculteit. Deze jongen heeft blauwe linten en is afgestudeerd in de Rechten. Zo'n laurieren kroon is trouwens een top accessoire: je bent meteen assorti met het boeket dat je krijgt!

afstuderen Italie
Trotse laureato in de Rechten



2. De papiro of shame 📃😅

Geen afstuderen, zonder alcohol en fratsen van je vrienden! In de weken voor je afstudeerceremonie, komen al je vrienden bij elkaar om een papiro op te maken. De papiro is eigenlijk een soort perkament op A5-formaat, waar al je genante momenten neergepend worden. Dit gebeurt in rijm-vorm en in piepkleine lettertjes. Je vrienden zullen er zeker voor zorgen dat geen één idioot moment vergeten wordt... Tot slot mag je heel de avond je papiro voorlezen, en telkens als je verspreekt, moet je een 'atje trekken' én opnieuw de papiro helemaal van in het begin voorlezen. Samen met een compleet uitgeruste belachelijke outfit, kan dit jou nogal in hilarische situaties brengen...


papiro
Helemaal van het padje door de papiro


3. Dotorre Dotorre ... 🎤

En wat als je vrienden hierbij nog eens een ongemakkelijk liedje zingen? Geen enkele afgestudeerde kan er onderuit. Iedereen om je heen zingt Dotorre. 'Dottore, dottore, dottore del buso del cul' om preciezer te zijn. Dit mooie 'vuile' zinnetje doet je als afgestudeerde je eraan herinneren dat je met beide voeten op de grond moet blijven staan. 



dottore
Dottore Dottore! 


4. Kroegentochten, net zoals bij ons 🍻

Elke student houdt van alcohol en alcohol houdt van de student. Het is een onafscheidelijke complexe relatie dat soms ontnuchterend werkt. Waar je in België je enkel met je vrienden op kroegentocht zou gaan, neem je in la bella Italia gewoon ook je nonna, mamma en heel la familia met je mee! Niets zo leuk als allemaal samen jouw afstudeerdag in schoonheid af te sluiten! Salute!



afstuderen Italie
Salute! 


5. Plons de fontein in! 💦

Bij de Italianen wordt er tot in de vroege uurtjes gevierd! De afgestudeerde heeft al een lange dag voor de boeg, maar de nacht is nog zwaarder. Beetje moe van de lange vermoeiende dag? Geen probleem, het beste van het afstudeerritueel moet nog komen. Je bent meteen weer wakker als je door je vrienden in de plaatselijke fontein wordt gesmeten! Dit kan vrij ontnuchterend werken. Zo zorg je ervoor dat je de hele avond fris en bij de pinken blijft! Je wilt ten slotte je papiro zonder fouten goed blijven voorlezen, toch?



afstuderen Italie
Voor je het weet, lig je in de fontein van de piazza!

Zijn de Italianen losbandiger dan de Belgen? Zou jij in Italië willen afstuderen? Mij lijkt het alleszins niet slecht! Wat denk jij?


Arrividerci! 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pisa is meer dan de schuine toren alleen: 6 andere aanraders

Move over Paris, Venetië is de échte stad van de liefde